

ANNOUNCEMENT NOTICE

1. Chargeman Competency Examination (Theory) – (A4, B0, B0 TNB, B1, B4) For 1/2018 Session:

DATE	SESSION	CATEGORY
03 May 2018 (Thursday)	Morning	A4 dan B0 TNB Bhg. A & B
03 May 2018 (Thursday)	Afternoon	B0, B1, B4 dan B0 TNB Bhg. C

For those who are interested and qualified please submit your application via ECOS Online **before 05 March 2018.**

State	Regional Office	State	Regional Office
Pulau Pinang, Kedah and Perlis	Energy Commission Butterworth Tel: 04 - 398 8255	Pahang	Energy Commission Kuantan Tel: 09 – 514 2803
Perak	Energy Commission Ipoh Tel: 05 -253 5413	Kelantan and Terengganu	Energy Commission Kota Bharu Tel: 09 – 748 7390
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya and Selangor	Energy Commission Petaling Jaya Tel: 03 – 7955 8930	Sabah West Coast	Energy Commission Kota Kinabalu Tel: 088 – 232 447
Melaka and Negeri Sembilan	Energy Commission Melaka Tel: 06 – 231 9594	Sabah East Coast	Energy Commission Sandakan Tel: 089 – 666 695
Johor	Energy Commission Johor Bahru Tel: 07 – 224 8861		

2. Wireman (PW1, PW3) And Chargeman (A0, A1, A4-1, A4-2, B0-1, B0-2) Examinations for private candidates are no longer conducted by Energy Commission.

Candidates are not allowed to bring any book or notes including the Electricity Supply Act 1990 and Electricity Regulations 1994 and its amendments to the examination hall. Anyone who fails to comply with this directive will be asked to leave the examination hall and will be failed in the examination.



www.st.gov.my

Rujukan kami: ST(IP/JKE)KN/16/01/07Jid 5.(1) Tarikh: 27 November 2017	Suruhanjaya Tenaga (Energy Commission) 12, Jalan Tun Hussein Precinct 2 62100, Putrajaya Malaysia
Pengarah Kawasan Suruhanjaya Tenaga (Negeri Selangor, K.L, Tingkat 10, Blok A Menara PKNS-PJ No. 17, Jalan Yong Shook Lin 46050 Petaling Jaya Selangor.	T : +603 8870 8500 F : +603 8888 8637 Putrajaya) Toll Free : 1-800-2222-78 (ST) Fax: 03-79558939
Pengarah Kawasan Suruhanjaya Tenaga (Negeri Melaka) Tingkat 4, Wisma Perkeso Jalan Persekutuan, MITC 75450 Ayer Keroh Melaka	
Pengarah Kawasan Suruhanjaya Tenaga (Negeri Johor) Suite 18A & 18B1, Level 18 Menara Ansar No. 65, Jalan Trus 80000 Johor Bharu.	Fax: 06-231 9620 Fax: 07-2249410
Pengarah Kawasan Suruhanjaya Tenaga (Negeri Pahang) Tingkat 7, Kompleks Teruntum Jalan Mahkota 25000 Kuantan.	Fax: 09-5142804
Pengarah Kawasan Suruhanjaya Tenaga (Negeri Perak) Tingkat 1, Bangunan KWSP Jalan Green Town 30450 Ipoh.	Fax: 05-2553525
Pengarah Kawasan Suruhanjaya Tenaga (Negeri Kelantan & Te Tingkat 6, Bangunan KWSP Jalan Padang Garong 15000 Kota Bharu.	rengganu) Fax: 09-7445498
Pengarah Kawasan Suruhanjaya Tenaga (Negeri Perlis, P. Pina Tingkat 10, Bangunan KWSP 13700 Seberang Jaya Pulau Pinang	ng & Kedah) Fax: 04-3900255
Pengarah Kawasan Suruhanjaya Tenaga (Pantai Timur Negeri S Tingkat 3, Wisma Saban KM 12, Jalan Labuk W.D.T. No. 25	Sabah)
90500 Sandakan Sabah	Fax: 089-660279

Pengarah Kawasan Suruhanjaya Tenaga (Pantai Barat Negeri Sabah) Pejabat Kawasan Tingkat 7, Wima BSN Jalan Kemajuan 88000 Kota Kinabalu Sabah. Fax:

Fax: 088-232444

Tuan,

PEPERIKSAAN KEKOMPETENAN PENJAGA JENTERA BAGI SESI 1/2018

Dengan hormatnya perkara di atas adalah dirujuk.

2. Adalah dimaklumkan bahawa Peperiksaan Bertulis (Teori) Kekompetenan Penjaga Jentera (A4, B0, B0 TNB, B1 dan B4) Sesi 1/2018 akan dijalankan sepertimana jadual di bawah:-

Tarikh	Masa	Kategori peperiksaan
03/05/2018 (Khamis)	9.00 pagi – 12.00 tgh	A4 B0 (TNB) - Bhg. A (Akta dan Peraturan), Bhg. B (Voltan Rendah)
03/05/2018 2.00 petang – 5.00 petang (Khamis)		B0, B1 dan B4
	2.00 petang – 4.00 petang	B0 (TNB) Bhg. C (Voltan Tinggi)

3. Untuk memastikan peperiksaan berkenaan berjalan dengan lancar, tuan adalah diingatkan:-

- i. mengemukakan nama dan alamat pusat-pusat peperiksaan teori yang telah dikenalpasti;
- ii. tarikh tutup permohonan peperiksaan adalah pada 05 Mac 2018; dan
- iii. mengemukakan jumlah calon mengikut kategori sebelum atau pada 05 April 2018.

4. Sebagaimana amalan sebelum ini, panel-panel pemeriksa akan dilantik dan prosedur mengenai pengendalian peperiksaan teori akan dimaklumkan kepada tuan.

5. Calon-calon adalah tidak dibenarkan untuk membawa sebarang buku, nota atau catatan termasuklah buku Akta Bekalan Elektrik 1990 dan Peraturan-Peraturan Elektrik 1994 serta pindaan-pindaannya ke dalam dewan peperiksaan. Calon-calon yang gagal mematuhi arahan ini perlu dikeluarkan dari dewan peperiksaan dan akan digagalkan dalam peperiksaan berkenaan. Perkara ini perlu diambil perhatian dalam membendung sebarang usaha calon-calon untuk meniru semasa peperiksaan.

6. Pemakluman ini hendaklah diwar-warkan oleh setiap Pejabat Kawasan ST. Jabatan ini juga akan mengambil tindakan mewar-warkan perkara ini dalam laman sesawang ST dalam masa terdekat.

Sekian, terima kasih.

em

(MOHD ELMI BIN ANAS) Pengarah Jabatan Kawal Selia Keselamatan Elektrik b.p. Suruhanjaya Tenaga.