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FREQUENTLY ASKED QUESTION #2 

 

(A) SYSTEM ACCESS CHARGES (SAC) AND REGULATORY FRAMEWORK 

 

1. With reference to section 6.20, where the MRED is greater than the total MGC due 
to the Green Consumer’s lower energy usage, the amount of energy greater 
than the MGC shall be deemed as free energy, does the RECs in this instant 
belong to the RED as the RED is not being compensated through NEDA for the 
output injection into the grid? Further, will this output be registered in MRED? 
 
In the scenario outlined in Section 6.20, where the MRED is greater than the 
total MGC due to the Green Consumer's (GC) lower energy usage (not 
resulting from the GC's withdrawal), the Renewable Energy Certificates 
(RECs) associated with the free energy will belong to the Renewable 
Energy Developer (RED). This free energy is part of the energy metered at 
the MRED, and the System Access Charge (SAC) is applicable for this free 
energy. 

 

2. With reference to section 8.12, where the exported energy of RED is greater 
than the maximum monthly energy demand by the Green Consumer due to 
imbalance between generation and demand, such exported energy will not be 
compensated. In this instance, does the RECs belong to the RED? Since the 
RED is not being compensated through NEDA for the output injection into the 
grid? Further, will this output be registered in MRED? 
 
In the scenario outlined in Section 8.12, where the MRED is greater than 
the total MGC due to the Green Consumer's (GC) lower energy usage (not 
resulting from the GC's withdrawal), the Renewable Energy Certificates 
(RECs) associated with the free energy will belong to the Renewable 
Energy Developer (RED). This free energy is part of the energy metered at 
the MRED, and the System Access Charge (SAC) is applicable for this free 
energy. 

 

3. With reference to section 8.14 (a) and (b), what would be the price difference in 
the System Access Charge (SAC) for a Green Energy Plant (GEP) with and 
without a BESS? 
 
The SAC as published on the Energy Commission’s website at 
www.st.gov.my 
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4. In section 11, it is stated that “SAC shall be reviewed in every Regulatory 
Period”. What is the definition of “Regulatory Period” and is there an assumption 
of how volatile the SAC will change (if any). 
 
Please refer to the definition under the guidelines 
 

5. With reference to section 11.3, SAC will be reviewed every Regulatory Period, 
will there be a threshold set for SAC for firm and non-firm output during the 
Regulatory Period? 
 
With reference to Section 11.3, while SAC will be reviewed every 
Regulatory Period, any thresholds for firm and non-firm output during this 
time will ultimately depend on government approval. These details are 
typically determined as the review process unfolds, so specific thresholds 
will only be known once they are set in the upcoming Regulatory Period. 

 

(B) GRID CONNECTION AND TECHNICAL REQUIREMENTS 

 

6. How are the BESS and GEP connected to the grid? Are they DC-connected and 
share one grid connection point and metering point connected? If not, do the 
BESS and GEP have separate grid connections and metering points? 
 
According to the CRESS Guidelines, Clause 8.14, Renewable Energy 
Developer (RED) shall install BESS with direct connection to fulfill the 
firming requirement. The size of BESS is at least 50% of the GEP 
registered capacity or the tested capacity during commissioning – 
whichever lower. 
 
a. Direct connection here means the GEP and BESS are directly 

connected to 132kV busbar at RED facility via either 132/33kV or 
132/11kV step up transformer individually. These transformers shall be 
appropriately sized (in MVA) to allow maximum delivery from GEP and 
BESS without overloading their individual transformers while doing 
this. 

b. The minimum GEP size under the CRESS program is 30MW, therefore, 
based on the required firming, BESS shall be at least 15MW, 4hours. 
As such, the BESS and GEP connection is required to be AC-coupled 

c. In the CRESS Guideline, a meter MRED is required and will be installed 
at the Interconnection Facility by the EUC (electricity utility company, 
in this case TNB) for energy billing purposes. However, RED is 
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encouraged to install individual meter at its GEP and BESS, especially 
if the GEP and BESS are at different locations – to be ready for future 
use. 

 
7. Will the GSO require the BESS to be capable of providing grid forming and/or 

black start capability as part of this section 8.16 requirement? What other 
functions/capabilities shall the GSO be testing the BESS for in connection to 
this section? 
 
The inverter types chosen by RED for either BESS or solar shall follow the 
requirement of Grid Code for Peninsular Malaysia and as advised by EUC 
at the point of requesting for grid connection (via PSS). The inverters may 
be required to provide grid forming and/or blackstart functions. For detail 
information on BESS Compliance tests, please refer to Appendix D of RE 
SAA. The agreement will be provided by EUC upon CRESS application.  
 

8. Refer to the following: 
i. PV Export = Solar Farm Export Capacity in MWac 
ii.BESS Power = energy storage power capacity in MWac 

 
What is the Injection Capacity to the Grid? Is it PV Export, BESS Power or other 
values in between? 
 
Injection capacity that will be metered is only PV Export for billing 
purposes. 
 

9. Due to potential price, financing cost, supply chain, and other related project 
risks, installed BESS prices may become higher relative to the regulator’s 
financial models/economic studies used to develop Guidelines for CRESS. As 
such, the hard constraint on the sizing of BESS in section 8.14(a) may be cause 
for the Levelized Cost of Energy (LCOE) of the combined GEP and BESS 
energy solution for potential GCs to be potentially higher than the current 
benchmark price received from the TNB. Would the regulators be open to 
consider relaxing the rule or allowing REDs to determine the financially feasible 
size of BESS to ensure that competitive pricing are achievable and investors 
get acceptable returns on investment? 
 
Please adhere to the requirement in the CRESS Guidelines. 
 

10. With reference to section 8.10, in the event of a withdrawal of Green Consumer, 
can the RED re-apply to participate in CRESS if they found a new Green 
Consumer to replace the one who had withdrawn? Will that new Green 
Consumer need to be a new electricity user? 
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REDs are allowed to re-apply to participate in CRESS if a Green Consumer 
withdraws. However, the new Green Consumer must be an existing 
customer of EUC with new additional demand or new customers which 
shall enter into CRESA with EUC, in compliance with the guidelines. The 
re-application process may require government approvals, including 
amendments to the RED's license, and could involve additional 
evaluations to ensure compliance and feasibility. To minimize the risk of 
withdrawal and potential disruptions, REDs are strongly encouraged to 
select reliable and reputable Green Consumers who are committed to 
long-term participation in CRESS. 

 

(C) GREEN CONSUMER AND RENEWABLE ENERGY DEVELOPER (RED) 
POLICIES 

 

11. With reference to section 6.5, we understand that a RED is allowed to contract 
with more than 1 Green Consumer, but can a RED have more than 1 projects 
sites for 1 Green Consumer? Example, 1 Green Consumer with a demand of 
150 MW under 2 site locations (100 MW and 50 MW) 
 
Under the Guidelines, a Green Consumer is allowed to source green 
electricity from more than one RED up to its maximum energy as declared 
in the CRESA with the EUC. 

 

12. With reference to section 6.15, EUC may also offer billing services to RED and 
Green Consumer for energy supplied by RED to Green Consumer, what do 
these "billing services" entail and what are the charges for it? 
 
EUC (TNB) will provide monthly billing and collection services on behalf 
of REDs to their GCs for green energy consumption and SAC. The charges 
is subjected to negotiation. 

 

13. Based on our understanding of sections 8.1 and 8.19, qualified Green 
Consumers (GC) should be existing customers, connected to the high and/or 
medium voltage lines, which has or will receive electricity on or after September 
30, 2024. Would the regulator consider expanding the start date of qualified 
GCs in order to have a greater pool of demand for RED to provide supply to and 
to justify investments at scale? 
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Energy Commission is currently focused on maintaining the existing start 
date for qualified GCs, as the Government has approved this requirement 
to align with the broader market framework and strategic objectives. 

 

14. With respect to the classification of a new Green Consumer, we are enquiring 
on behalf of a potential data centre off-taker, with an ESA for a 450 MVA 
connection with TNB. The data centre site has already energised at a very 
minimal power usage for testing and commissioning in preparation for their 
client in Q1 and Q2 next year, can they still be considered as a new Green 
Consumer under CRESS? 
 
Consumer may only participate in CRESS for new additional demand from 
the existing supply contract. 

 

(D) APPLICATION PROCESS AND DOCUMENTATION 

 

15. With reference to section 7.2, will the template contracts for the CRESA, RE 
SAA, NEDA Agreement, Backfeed Agreement be released soon? 
  
Applicants can access draft copies of these agreements exclusively 
during the application process. Full versions will not be publicly released 
at this stage but will be available for review as part of the standard 
application procedure. 

 

16. What is the timeline for receiving the results as a successful bidder/complete 
application assume if we submit the application on September 30, 2024? 
 
There is no closing date. Application shall be submitted and processed by 
Single Buyer. The application process is as illustrated in Appendix 2 of 
the Guidelines. 

 

17. With reference to section 13.1, we understand that Single Buyer will start 
accepting applications from 30 September 2024 onwards, however, to clarify is 
there a timeline to submit (as were the case in CGPP)? 
 
With reference to Section 13.1, while the Single Buyer will begin accepting 
applications from 30 September 2024, there is currently no specified 
timeline or deadline for submissions at this time. 
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18. With reference to section 13.4, if our application is incomplete, will we be given 
opportunities to submit further documents throughout the application process? 
 
With reference to Section 13.4, we recommend ensuring that all required 
documents are complete prior to submission to avoid any delays in the 
application process. 

 

19. Referring to Section 13.4(g) the approved PSS is needed for Submission 
Application and Appendix 2 requires the Application to be submitted first before 
conducting PSS Studies. Can we assume that Section 13.4(g) refers to PSS 
Stage 1 and Appendix 2 refers to PSS Stage 2? Would this mean that the PSS 
Study Stage 1 can already conducted starting 30th September 2024? 
 

i. Applicants must strictly adhere to the procedures outlined in the 
process flow chart provided in Appendix 2 of the Guidelines when 
submitting their CRESS applications. 

ii. As stipulated in Section 13.2, the application must be submitted via 
the Single Buyer’s website at www.singlebuyer.com.my. Following 
submission, the applicant is required to undertake a Power System 
Study (PSS) to comply with the technical requirements of the 
CRESS application process. 

iii. The scope of the PSS for each application shall encompass a 
comprehensive analysis, including steady-state and dynamic 
(transient) studies, as well as Reactive Power and Power Quality 
studies. These studies are mandated to ensure the proposed 
system's reliability and technical compliance. 

iv. Upon completion of the PSS, applicants must secure approval for 
the study and submit the approval documentation as part of the 
CRESS application process. 

v. It is imperative to note that the PSS study and its approval only 
address the technical requirements of the application. Applicants 
are reminded that all other requirements stipulated in the CRESS 
guidelines must also be fulfilled to achieve application 
completeness. 

 
20. For Section 13.4 (h), can the Land Lease Agreement be substituted with a 

MoU/Term Sheet for the purpose of application submission and only proceed to 
execute the definitive contract upon successful application, as it was the case 
with CGPP. 
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With reference to Section 13.4(h), applicants are required to secure a 
definitive contract/agreement at the application stage. This requirement is 
in place to affirm a committed partnership and support the reliable 
delivery of the project. While we understand this may necessitate 
additional time and resources, the definitive agreement is essential to 
meet the standards outlined in the guidelines. 
 

21. With reference to section 13.4(i), can we clarify if this refers to the full-fledged, 
definitive contract between the RED and the Green Consumer? Or can a 
MoU/Term Sheet suffice for application purposes, to be followed by the 
definitive contract upon successful application? If it's the former, due to the 
amount of time and resources required in negotiating and executing this 
contract, it will cause a delay of around 6 months, or possibly more, to get the 
submission ready, with no guarantee that the application would be successful. 
For better efficiency, we would like to ask if EC is willing to consider allowing 
the RED to submit an MoU with Term Sheet and only proceed to execute the 
definitive contract upon successful application, as it was the case with CGPP. 
 
With reference to Section 13.4(i), applicants are required to secure a 
definitive contract/agreement at the application stage. This requirement is 
in place to affirm a committed partnership and support the reliable 
delivery of the project. While we understand this may necessitate 
additional time and resources, the definitive agreement is essential to 
meet the standards outlined in the guidelines. 
 
 

22. With reference to section 13.4(j), can we clarify what are the default declaration 
documents to be furnished? Further to this, will ST release appendices/forms 
similar to those required under the CGPP? 
 
The default declaration will be provided in the CRESS registration form. 

 

(E) GUIDELINES COMPLIANCE AND OPERATIONAL CLARIFICATIONS 
 
 

23. In section 8.16, mentions that the “GSO shall have the right to instruct GEP to 
reduce, maintain or increase the output subject to system condition”. Will the 
Renewable Energy Developer (RED) be compensated if dispatched for this 
purpose? If yes how much? 
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The energy generated by GEP and exported to the grid is deemed energy 
delivered to its Green Consumers, including the energy delivered under 
this provision 8.16. 
 
The need for GSO to instruct GEP to 'reduce' its output only arises when 
the system condition calls for it, i.e. during grid disturbance. 
 
 

24. With reference to section 8.20, to clarify, if an existing customer has a demand 
of 10MW and an additional new demand of 5MW, is the minimum threshold 
calculated as follows: 100% x 15MW x 0.52 x 730 hours? 
 
Based on guideline, the calculation to set the minimum threshold under 
CRESS are as follows:- 
 
8.20 For existing customer who participates with new additional 

demand, 100% of the existing maximum demand declared multiply 
by load factor of 0.52 x 730 (hours) will be used to set the minimum 
threshold under CRESS programme. The minimum threshold will 
be used for billing calculation. 

 
Minimum Threshold for billing = (10MW)*0.52*730 = 3,796,000kWh 
 
 

25. With reference to section 6.11, it states that “The meter reading at RED and 
Green Consumer premises shall be coordinated in such a way that the readings 
reflect the supply and consumption of electricity that occur within the same time 
during the Billing Period.”, what does “same time” entail? Is this down to the 
very minute and hour or this is referring to the same monthly/billing cycle during 
the Billing Period? This section does seem to contradict sections 6.20 and 8.12. 
 
Billing Period referring to monthly bill starting from 1st of the month until 
end of the month. The same Billing Period will be use for :- 

i. TNB bill the GC for Maximum Demand and balance of energy 
ii. TNB bill RED for backfeed usage 
iii. SB bill RED for SAC 

 
 

26. With reference to section 14.1(a), in the event that the GEP is not implemented 
according to schedule or not completed by the scheduled COD, the Commission 
reserves the right to revoke participant, does this mean that there is a sunset 
COD stipulated under CRESS that the RED needs to comply with? 
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The project schedule represents a commitment by the GEP, which must 
be adhered to in compliance with the established guidelines. While there 
is no specific "sunset COD" stipulated under CRESS, the Commission 
expects participants to follow the agreed-upon timeline to ensure project 
completion as scheduled. Any significant deviations may lead to the 
revocation of participation rights, as outlined in the guidelines. 
 

27. Similarly to the CGPP, will there be a commitment bond imposed on the RED? 
 
No bond is required during CRESS submission. But Bank Guarantees will 
be required under: 

i. NEDA CRESS Deed of Accession for the System Access Charge 
payment 

ii. RESAA for Interconnection Facility works 
 
 

(F) REGULATORY AND POLICY CLARIFICATIONS 
 
 

28. How is ST regulating the point of interconnection? With the understanding that 
“LSS5” still yet to award. 
 
We will ensure that the LSS5 evaluation and award process smoothly 
without impacting the CRESS programme. 
 
 

29. With reference to the definition “EUC”, does this include other licenced EUC that 
is not part of the TNB group? 
 
EUC refers to Tenaga Nasional Berhad. 
 
 

30. With reference to section 7.8, do clarify who are the “relevant parties” involved 
when the generation and consumption data of RED and Green Consumer is 
shared? Is the sharing limited to billing purposes? 
 
Yes, sharing limited to billing purpose only. 


