
COMMON QUESTIONS FOR CORPORATE GREEN POWER PROGRAMME NO. 2

No. Category Common Questions Answers 

1 Accessibility for interconnection What if the nodal point is not listed in TNB slide, how can we confirm the injection? Please refer to the Single Buyer website as per clause 7.2 (i) or please consult 

with TNB Grid/DN.

2 Commercial arrangement

between SPP and CC

What is the expected strike price (RM/ kwh)? This can be obtained from the Single Buyer website on the forecast SMP. 

3 Commercial arrangement

between SPP and CC

What is the min and max contract length? It depends on both parties as decided in the respective CGPA. However, the plant 

operation period is not more than 21 years but not less than the CGPA term.

4 Commercial arrangement

between SPP and CC

If the buyer has contracted for e.g., 10MW today, but the required need down the 

road is 8MW? Can buyer resell the MWh unused as unbundled RECs?

The SPP and CC must affirm the capacity under their contract. Please be aware of 

Clause 5.7 when designing the plant. REC is not a product under NEDA. Buyer 

cannot resell the unused energy as unbundled RECs.

5 Commercial arrangement

between SPP and CC

If the corporate consumer close down its operation in the midst of the effective 

corporate power agreement, what will happened?

CGPP is designed for affirmed CC with SPP. It is the obligation of SPP to honour 

and ensure committed CC throughout the contract period.

6 Commercial arrangement

between SPP and CC

Will there be reimbursement by the utility company on the difference between the 

normal tariff vs the agreed price between corporate consumer and SPP?

No. The CGPA is between SPP and CC.

7 Commercial arrangement

between SPP and CC

Is CGPA Head of Terms sheet can be provided as an alternative to CGPA or MOU? Clause 8.6(d) of the Guide stated that only CGPA or MOU is accepted.

8 Commercial arrangement

between SPP and CC

If the CC terminates the VPPA after a few years, can the SPP replace the CC with a 

new CC (enter a new VPPA)?

CGPP is designed for affirmed CC with SPP. It is the obligation of SPP to honour 

and ensure committed CC throughout the contract period.

9 Commercial arrangement

between SPP and CC

Does the settlement of contract for differences (CFD) between the Corporate 

Consumer and SPP be performed between the parties or via TNB transaction 

platform?

The settlement of CFD to be performed between the parties, NOT via TNB 

platform.

10 Electricity Utility Company Besides TNB, can the electricity utility company role taken up by other electricity 

distributor like those whodistribute electricity in industrial park and shopping mall?

Only TNB.

11 Eligibility Criteria of CC What is the definition of Corporate Consumer?

a)	Is a Corporate with multi locations consider as one Corporate Consumer for all 

the location?

b)	Is a Corporate with multiple subsidiaries operating the same business consider 

as one Corporate Consumer for all the subsidiary companies e.g., Hospital chain 

where each hospital is owned by one Sdn Bhd but all the subsidiaries are owned by 

a holding company.

For a and b, one (1) Corporate Consumer is defined as 1 registered electricity 

account. 

12 Eligibility Criteria of CC According to the CGPP guideline, the corporate client must have minimum 1MWac 

maximum demand. Is this refer to inidividual meter or can be a group of meters 

under the same corporate client name?

For one application, combination of MD consists of different registered electricity 

account is not allowed. 
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13 Eligibility Criteria of CC Is there any ways for large franchise MNCS with multiple branches and outlets 

eligible to participate in CGPP? As the franchise outlets tariff are categorized under 

Tariff B where Maximum Demand is unavailable. However, this sector has huge 

interest to offset carbon emission via REC.

Yes, large franchise MNCs with tariff B accounts may apply to join CGPP. For 

existing Tariff B customers, the actual MD can be obtained from the bottom side 

at the bill. For new Tariff B customers or existing Tariff B where the information is 

not available in bill due to legacy information, the Tariff B customers may declare 

MD up to 60kW per TNB account. The 60kW MD is inline with MD declaration for 

whole current meters in Schedule 1 of Connection Charges Book for Low Voltage 

customers.

14 Eligibility Criteria of CC Does the utility (such as syabas, IWK, etc) supplying company fall under the 

services industry?

Please refer to the definition of commercial and industrial consumer of Tenaga 

Nasional Berhad.

15 Eligibility Criteria of CC For a single Corporate Consumer (CC) which has multiple TNB accounts, can the 

total maximum demand (MD) be derived by aggregating the MDs of each TNB 

account and still be considered as 1 CC?

One (1) CC is defined as 1 registered account holder. Please refer to Clause 7.3(e) 

for clarification on MD.

16 Eligibility Criteria of CC Under the eligibility criteria, can the consumer is the higher education intitutions? 

As the RM10m paid up company is not comply under higher education institutions 

body.

As SPP, please refer to Clause 7.2. As a CC, please refer to Clause 7.3.

17 Eligibility Criteria of CC In terms of maximum demand, can we submit the anticipated demand for the next 

21 years, which will significantly increase over the 21-year?

For existing customer, the MD for CGPP is up to the actual declared MD in the 

electricity agreement. 

For a new customer, the MD for CGPP is up to the declared MD in the official

supply application submission to TNB.

18 Eligibility Criteria of CC Are data centers considered a service company? Yes, data centre is classified under commercial customer category which is in a 

service industry. Please refer to Clause 7.3 of the guide for other applicable 

conditions for Corporate Consumer. 

19 Eligibility Criteria of CC Can a university be considered as service industry and hence corporate consumer? Yes, university is classified under commercial customer category which is in a 

service industry. Please refer to Clause 7.3 of the guide for other applicable 

conditions for Corporate Consumer. 

20 Eligibility Criteria of SPP What is the max MW/ MWh that can be contracted by corporate? Under CGPP, the capacity allowed is between 5MW to 30MW.Please refer to 

Clause 7.1(a) of the Guide. 

21 Eligibility Criteria of SPP Company B is a sister company of Company A. Would both company be qualified 

for submission?

Yes, subject to Clause 7.1 of the Guide.

22 Eligibility Criteria of SPP Can the Solar Power Producer also be the Corporate Consumer? Yes.
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23 Eligibility Criteria of SPP Can cogen operator with public license participate in VPPA scheme? What is the 

difference between the company install solar power generation for producing 

electricity for own consumption compared with VPPA.

Company participating in VPPA exports electricity to the system instead of 

consuming the electricity for its own use.

24 Eligibility Criteria of SPP Understand that preference shares are allowed via non-convertible preference 

shares with debt characteristics and no voting rights are allowed. In such case, is 

the preference shares holder considered as one of the consortium members?

No, if it is a non-convertible preference shares. 

25 Eligibility Criteria of SPP i) Company A submits an application of 30MW through consortium A (company A + 

Company B).  Company A holds 50% shareholding. 

ii) Company A submits another application of 30MW through consortium B 

(company A + company C) .  Company A holds 50% shareholding. 

Is this arrangement allowed? Or Company A submission through consortium A is 

already counted as 1 full submission?

Not allowed.

Refer to 7.2(b) of the Guide.

26 Fee and charges What is the actual P2 tariff rate? shall there be any discount for CC while signing 

VPPA?

The actual P2 tariff rate is the existing gazetted tariff applicable to the consumer 

based on their business activity and voltage level. Hence, there is no specific 

discount under VPPA .

27 Fee and charges Is the price of utilities under this programme bear by CC as per agreed in the SPA 

with power provider only? Is there any other cost need to be paid to TNB 

separately?

CC who joined CGPP will pay electricity bill (P2) as usual to their Electricity Utility 

Company (EUC) based on their tariff as per electricity contract.

28 Fee and charges Is there any additional fee to the Solar Farm developer such as Transmission Fee 

(Toll Fee) payable to the EUC?

No.

29 Fee and charges Is there any specific charges by TNB or SB when participating in CGPP such as 

charges on verification of REC etc

Under SB, once the SPP has started to trade energy under NEDA, there will be 

annual maintenance fees of about RM 5,000 for the One Stop Settlement Centre 

(OSSC). OSSC is a platform used for monthly settlement/billing.

30 Fee and charges Will there be any wheeling charges? No.

31 Financing What is the definition of Local Financial Institution. Bank licensed to operate in Malaysia.

32 ICPT For eventual awarded CC participating in the CGPP program, will the CC still needs 

to pay for ICPT?

Corporate Consumer is charged based on TNB standard rate including ICPT 

charge as per the supply contract.

33 ICPT Will the ICPT in the CC's TNB Bill be exempted for the amout of energy (kWh) that 

is contracted (or supplied) under the CGPP with the SPP?

Corporate Consumer is charged based on TNB standard rate including ICPT 

charge as per the supply contract.

34 Incentives to players Does the maximum demand charge to corporate consumer by TNB potentially 

reduced due to this VPPA scheme?

No. Corporate Consumer is charged based on TNB standard rate including MD 

charge as per the supply contract.

35 Incentives to players Is the CC able to enjoy electrical saving by participating in CGPP? No.
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36 NEDA category If the plant is connected at 132kV level with 29.99MW, would it qualify as Price 

Taker?

Yes.

37 NEDA participation We are a local financial strong company, obtained local bank support with term 

sheet and own the land for the plant with no objection letter obtained from 

authorities . Can we straight to apply for the 30MW NEDA instead of CGPP?

Government has decided that solar project through NEDA mechanism should 

only be through CGPP.

38 Preliminary check/study/PSS Please advice if 132kV substation that is not in the list is allowed if preliminary 

check with PSS consultant shows that injection is feasible.

Participants are allowed to conduct Power System Study (PSS) for any nodal 

points that are not in the list provided by TNB Grid and TNB Retail. However, all 

costs associated to PSS shall be beared by participants as per Clause 8.8 of the 

Guide. 

Please note that execution of PSS is not a guarantee for quota approval. 

39 Preliminary check/study/PSS Is Full PSS is required for NEDA? or PSS stage 1? Yes, under NEDA, full PSS is required – Steady-state analysis, Transient analysis 

and Power Quality analysis.

40 Preliminary check/study/PSS If PSS rejected by TNB at NEDA stage, does it meant the CGPP application will be 

fully rejected?

The NEDA application is consider unsuccessful. Referring to Clause 2.1 of 

Guidelines for NEDA, PSS is part of pre-requisites for NEDA registration.   

41 Preliminary check/study/PSS Can interconnection solution be changed later if the PSS is not favourable? No. The application is considered unsuccessful.

42 Settlement If the CGPA price is higher than SMP price, can the Solar Producer collect payment 

difference in RM (actual cash transaction) from Consumer to make up for the 

amount of difference.

Please refer to Clause 5 and Figure 1 of the Guide on explanation of the 

settlement.

43 Settlement What is the expected price of these VPPAs? Both parties can use the forecast SMP, which is available at Single Buyer's 

website as a guide to determine the strike price of the CGPA. 

Link to Single Buyer's website: https://www.singlebuyer.com.my/resources-

marginal.php

44 Settlement In the event that the price agreed between corporate consumer = SMP, the 

corporate consumer will still need to pay the energy utility company the normal 

electricity tariff? ie. payment (toll) to use the transmission and distribution system.

Yes, corporate consumer is still required to pay the existing electricity tariff which 

covers cost to supply electricity.

45 Settlement If the Corporate Consumer consumed 1000kWh during day and 500kWh during 

night. The solar plant produces 1500kWh (basically during daytime only) will the 

solar plant producer being paid 1500kWh or 1000kWh?

If the solar plant falls under the Price Taker category, then the energy it produces 

will be paid at the Actual SMP (in this case 1500kWh, provided it is within its 

registered capacity under NEDA).
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46 Settlement How SMP is determined? is the SMP change every 30 mins or SB shall declare a 

monthly average SMP between 7am to 7pm similar to NEM NOVA SMP 

declaration?

SMP is the energy price of the most expensive thermal generator dispatched at 

any half an hour period to meet demand. The SMP fluctuates every half an hour. 

SB only produces day-ahead forecast SMP 

https://www.singlebuyer.com.my/resources-marginal.php

Historical average SMP can be found here: 

https://www.singlebuyer.com.my/MESI.php

47 Settlement What does it mean by bid is successful for large merchant generator? Is there any 

risk any energy generated is not being paid? Or should the large merchant 

generator will be paid same as the price taker?

A bid is successful when the price offered is competitive/optimal to meet the 

demand and GSO issues a Dispatch Instruction. Only if the generator meets the 

Dispatch Instruction, it will be paid accordingly. Unlike a Price Taker which does 

not have to bid, any energy generated up to its registered capacity will be paid.

48 Settlement Can the spare capacity be sold to the pool? The settlement based on SMP will only be done up to the plant's registered 

capacity under NEDA.

49 Tenure of contract Can we enter VPPA and connection agreement for 25 years? The generation license is up to 21 years.

50 Tenure of contract Would the NEDA arrangement/agreement will be reflected the duration of the 

CGPA to ensure that the SPP have access to NEDA for the throughout CGPA period?

NEDA does not have specific contract period. The NEDA Agreement will be 

effective according to the License granted by ST.

51 Others If the VPPA is a derivative, whether exemption will be made to exclude from the 

requirements of the Capital Markets and Services Act 2007?

CGPA is a bilateral agreement between two parties regulated under the  Contract 

Law 1950.

52 Others If the CGPP quota has been successful selected, but during NEDA implementation 

that the TNB injection point is not able inject or to comply with the Grid Code 

requirement. What will happen to the CGPP quota, any compensation of the cost 

of investment on the upfront cost?

Please refer to Clause 8.8 of the Guide.

53 Others The solar power plant must be completed by 2025 unless approved otherwise by 

the Energy Commission. Will there be any delay compensation payable to TNB for 

any delay in achieving commercial operation date, and if so, what is the rate of 

such delay compensation?

This will be specified under the NEDA agreement with TNB. No specific provision 

for the delay compensation under the allocation of quota. However, according to 

Clause 11.2(b) of the Guide reads if the solar power plant is not completed by the 

SCOD ie. before 2025, the Commission reserves the right to cancel the offer. 
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